חדשות

רופאי האיגוד לאלרגיה נגד המוסד לביטוח לאומי: "לא נועצו בנו"

האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה מותח ביקורת על החלטת הביטוח הלאומי להגדיל את הסיוע הכספי לילדים אלרגים | יו"ר יה"ל: "תפקיד האיגוד הוא לסייע לנו מול משרד הבריאות - לא לפגוע בהישגים שלנו"

מזרק אפינפרין. צילום: שאטרסטוק

האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית פרסם הבוקר (ד') נייר עמדה ובו מתח ביקורת על החלטת הביטוח הלאומי להגדיל במאות מיליוני שקלים בשנה את הסיוע להורים לילדים מגיל תשעה חודשים ועד עשר שנים שיש להם אלרגיה למזון. "זו החלטה מהפכנית, אך היא מתעלמת מדעת הרופאים המומחים ונתקבלה מבלי שהרופאים המומחים לאלרגיה למזון יהיו מעורבים בהחלטה", נאמר במסמך.

פרופ' אלון הרשקו, יו"ר האיגוד הישראלי, אמר: "המדינה החליטה מתוך רצון טוב לעזור למשפחות שיש בהן ילדים צעירים עם אלרגיה למזון ולחלק כל שנה עוד מאות מיליוני שקלים, בקיצבה חודשית. דבר אחד בטוח: הרופאים מומחי האלרגיה למזון לא היו מעורבים בהחלטה".

פרופ' הרשקו מציג את הסוגיות הבאות לגבי החלטת המוסד לביטוח לאומי: "האם זו הדרך האפקטיבית לסייע לילדים שמתמודדים עם אלרגיה? האם מישהו מיפה את צורכי הילדים והמשפחות? האם נשקלו חלופות לתקציב הציבורי הנדיב החדש?".

לדבריו, "אנו מעריכים כי החלטת הביטוח הלאומי תעמיס מאוד על מערכת הבריאות, שממילא יש בה מלחמה קשה על התורים. לשם הגשת התביעה לביטוח הלאומי לקבלת הגמלה, נדרשים מסמכים רפואיים מאת הרופאים המומחים לאלרגיה)".

בנוסף הוא מציין כי "גמלת הנכות המוצעת לא רלבנטית לתושבי הצפון כי בצפון הארץ אין כלל מרפאות אלרגיה, שיכולות לתת מענה רפואי לילדים או לצייד את ההורים במכתב לביטוח הלאומי. הגמלה גם לא פותרת את השאלה: מי המבוגר שאחראי על ילדים אלרגים מכיתה ג' ומעלה? ילדים אלה לא זכאים לסייעות, אך נמצאים בקבוצת סיכון מוגברת. בעיות אלו ואחרות לא נדונו בתהליך קבלת ההחלטה".

פרופ' הרשקו מסר כי מכתב שנשלח למנכ"ל הביטוח הלאומי מאת ועד האיגוד טרם זכה למענה.

בעקבות ההחלטה החליטה הנהלת איגוד רופאי האלרגיה והאימונולוגיה הקלינית לנסח נייר עמדה שכותרתו: "אלרגיה למזון איננה נכות". במסמך מגדירים הרופאים בדיוק מה צריכים להיות הפתרונות להתמודדות עם ילדים אלרגים למזון.

"למען הפרספקטיבה", נאמר בו, "הסיכון של ילד אלרגי לחוות תגובה קטלנית למזון הוא 3.25 ל-1 מיליון בשנה, הרבה פחות מהסיכון למות בתאונת דרכים. עם זאת, הסיכון מייצר חרדה. הוא מצריך ילדים עם אלרגיה למזון להיזהר במה שהם אוכלים, לשאול ולברר תכולת מזונות ולהצטייד תמיד במזרקי אפיפן.

"התגובות הקטלניות קורות בדרך כלל בילדים לקראת סוף העשור הראשון לחיים, בגיל ההתבגרות ואצל מבוגרים צעירים. לא תועדו תגובות קטלניות בתינוקות, ובדרך כלל נתון לשיקול רופאי האלרגיה האם לצייד תינוקות עד גיל שנתיים-שלוש במזרקי אפיפן.

"פרט לתגובה, שעלולה להתרחש במקרה של אכילת המזון האלרגני, ילדים עם אלרגיה למזון הם ילדים בריאים כמו כל הילדים. הם אינם נכים. הם אינם מוגבלים בשום פעילות. מרביתם גדלים היטב ומתפתחים בהתאם לגילם. המגבלה היחידה שלהם היא הצורך להימנע מאכילה של פריטי המזון שאליו הם אלרגיים.

"פתרונות רבים, שניתנים כיום לילדים עם אלרגיה למזון, לא רק שאינם נותנים מענה אמיתי, הם אף מקשים יתר על המידה - הן על הילדים האלרגים והן על המערכת".

נעמה קציר, יו"ר עמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון, אמרה בתגובה לנייר העמדה שפורסם: "דעת הרופאים המומחים היא לא הדעה היחידה הרלוונטית לעניין הגמלה. החוכמה היא לשנות מדיניות ולא לצאת נגד ההישג הזה של ההורים לילדים האלרגים. גם קריאת המכתב המצורף מבהירה שיש כל כך הרבה בעיות והתמודדויות, שמדינת ישראל לא ממהרת לתקן. האם הדרך לתיקון עוברת שוב על הגב של ההורים והילדים האלרגים? אין מרפאת אלרגיה בצפון - אז המסקנה שצריך לבטל את הקיצבה - באמת? התפקיד של האיגוד הוא לסייע לנו מול משרד הבריאות, להניע תהליכים, לא לפגוע במה שאנחנו מצליחים להשיג אחרי שנים של מלחמות".

עוד ציינה קציר: "זה לא המכתב המצורף שמקומם, בעיקר ההודעה לעיתונות שמתייחסת להורים לילדים האלרגים כהיסטריים וכעושקי המערכת. אותה מערכת שלא עושה דבר וחצי דבר כדי לדאוג לשלומם ולבריאותם של הילדים האלרגים. מאכזב מאוד."

נושאים קשורים:  פרופ' אלון הרשקו,  אלרגיה,  המוסד לביטוח הלאומי,  חדשות,  אלרגיה למזון,  עמותת יהל
תגובות
אנונימי/ת
23.03.2022, 21:18

החלטת הביטוח הלאומי היא שערוריה וביזבוז של משאבי ציבור. ילד עם רגישות למזון אינו נכה. אין כל הצדקה למתן סיוע כספי למשפחתו של ילד שכל מה שנדרש ממנו הוא הימנעות ממזון מסוים. אין כל היגיון למתן סיוע כספי לילד עם רגישות לבוטנים למשל שהינו פרט לכך בריא. זו החלטה אומללה שנובעת אך ורק מפופוליזם. טוב יעשה שר האוצר אם ירים את הכפפה כדי לבדוק החלטה זו.

אנונימי/ת
23.03.2022, 21:27

לא רק הב_ט_ל היסטרי. מדור מיון רפואי של חיל רפואה לא פחות היסטרי בדרישתו לבצע תגר מזון למועמדים לשירות למרות שבדיקות האלרגיה המקובלות (תבחיני עור ו- specific IgE) הן שליליות.

24.03.2022, 06:54

זו בעיקר תגובה אומללה שמבטאת חוסר הבנה לגבי הבנת המשמעות הפרקטית בגידול ילד עם אלרגיה למזון.

אנונימי/ת
24.03.2022, 17:58

נכון בהחלט. אגב, סיוע כזה לא קיים בשום מדינה אחרת, לא באירופה ולא בארה"ב וקנדה. הדרך לתמוך בהפחתת התגובות למזונות היא לא על מתן כסף להורים אלא בדרכים שהוצעו על ידי האיגוד לאלרגיה.

24.03.2022, 20:20

הואיל ויש הבדל תהומי בין ההתנהלות באירופה/ארהב (מסימוני מזון ואפשרויות בחירה, המנעות מהכנסת מוצרי מזון למרחבים ציבורים כולל מערכת החינוך, אופן ונגישות הטיפול הרפואי ועוד ועוד), אין טעם להשתמש בזאת כנימוק. הטענה המרומזת, כאילו מדובר בפיצוי כספי להורים או מתן "שי" מקוממת. היה מוטב שאיגוד האלרגיה יתמקד בתיקון תחלואי המערכת הרפואית (בהקשר זה) ולא יחבל בהישגי יה"ל. איני יכול שלא לתהות אם ההתנגדות נובעת משיקולי אגו או נגועה בשיקולים זרים אחרים.

אנונימי/ת
24.03.2022, 22:20

תגובת האיגוד אינה ברורה. המאמץ שלהם היה צריך להיות מושקע בחינוך הציבור ויצירת נאמני בריאות בבתי הספר שיעזרו להגביר את המודעות. אם כך האיגוד היה צריך להציע קורסים או מערכי שיעור אינטרנטיים שיעמדו לרשות ציבור הגננות, המחנכים והמורים.

אנונימי/ת
25.03.2022, 14:11

נכון חלקית... כאלרגולוג אם אתה משוכנע על העדר אלרגיה למזון מסוים, עד כדי חוסר צורך לבצע תגר אז תכתוב "לא אלרגי ל..." וזהו. אצלי זה עובד

אנונימי/ת
28.03.2022, 19:17

בקנדה אסור להכניס אוכל אלרגני (אגוזים, סומסום) לבית ספר

אנונימי/ת
30.03.2022, 09:34

וכך בדיוק שכיחות האלרגיות הלכה וגדלה בקנדה ועוד מדינות עם המנהג הקלוקל הזה. התגובה של יה"ל רק מוכיחה שהם בדיוק מה שרמזו שהם. לא סביר שמשתמשים בכסף ציבורי במקום שלא ישיג את ההשפעה המקסימלית על כמה שיותר אנשים. הרי נכתב שהסיכוי לאירוע קטלני מאלרגיה נמוך מהסיכוי לתאונת דרכים. אז אם תאונות דרכים זה כ"כ מסוכן אולי נשאיר את כולם בבית?

אנונימי/ת
25.03.2022, 14:17

"....בצפון הארץ אין כלל מרפאות אלרגיה..." נכון אך גם ביתר המדינה יש חוסר מרפאות אלרגיה ( עד כדי כמעט מוחלט בכמה אזורים). האיגוד די הרים ידיים, במשה"ב חושבים שכל סבבה ומצוין..אז מי המפסידים ? המטופלים ... ומי המרוויחים ? האלרגולוגים הפרטיים כמובן !!

25.03.2022, 14:48

למיטב ידיעתי יש מספר מרפאות אלרגיה פעילות בבתי חולים בצפון (חדרה, נצרת, חיפה, עפולה) וכמובן מומחים בקופות.
למרבה הצער נושא האלרגיה למזון הפך לעניין ציבורי בעקבות מספר מקרים בודדים ודרמטיים. צריך להכיר בכך שאנחנו בעידן הרפואה הפופולרית (עיין מגיפת האלרגיה לגלוטן...). במקום לתת ללובי של הורים להשתלט על השיח, היינו צריכים לנקוט בפעולות הסברה והדרכה. גילוי הדעת האחרון של האיגוד הוא במקומו, אבל הוא סגירת דלתות האורווה אחרי שהסוסים ברחו.

אנונימי/ת
26.03.2022, 21:33

נכון ביותר

אנונימי/ת
27.03.2022, 20:33

דוגמא קלאסית לערבוב של פוליטיקה ולוביינג של מקושרים ללא קשר לשום דבר. שוד של הקופה הציבורית.

28.03.2022, 08:06

לוביינג של מקושרים? למה את.ה אומרים זאת? על סמך מה? חוץ מלהטיל רפש בהורי הילדים האלרגים, ובאופן לא מבוסס, מה המטרה באמירה הזאת? הרי ללא ספק אין לך מושג מה הפרקטיקה היומיומית בלהיות אלרגי למזון בארץ הקודש. אז במקום להיות אביר מקלדת ולהתלכלך באנונימיות או שתזדהה.י ותעמוד.י מאחורי המילים המכוערות האלו, או שתשאיר.י את הסגנון הזה מחוץ לאתר שאמור להיות פלטפורמה סמי-מקצועית

28.03.2022, 09:22

אנא תסביר מדוע הורה לילד אלרגי צריך לקבל 1500 שח בחודש?

28.03.2022, 11:26

כי יש המון עלויות הכרוכות במציאת תחליפי מזון (פער גדול מאוד מארהב ואירופה בסימון מוצרים) ובמערכת החינוך. המון.
איגוד האלרגולוגים צריך להתמקד בניהול הטיפול בפן הרפואי ולתת הנחיות טיפול רפואיות, ולא לעסוק באופן ההתנהלות עם ילד אלרגי "במרחב הציבורי". ניכר שאין לקולגות תמונה אמיתית על המתרחש בחיי היומיום של המשפחות ברגע שהן יוצאות מדלתות המרפאה.

אנונימי/ת
12.04.2022, 19:29

האם ילד שלא יכול לאכול אגוז מסוים או בוטנים חייב תחליף??? קשקוש!

19.04.2022, 00:27

שוב...תגובה הנובעת מחוסר ידיעה או הבנה. אנסה להסביר. המון מזונות בישראל מסומנים כ "עלול להכיל שאריות x, y". כלומר צריך תחליף. גבינה צהובה מכילה לעיתים ביצים...לחם עלול להכיל שומשום או אלרגנים אחרים...והרשימה מאוד מאוד מאוד ארוכה. בישראל סימון המזון לוקה בחסר, ופסי הייצור אינם סטרילים מאלרגנים (אוכלוסיה קטנה = לא משתלם להחזיק פס ייצור נקי). ולכן צריך תחליפים..
מי שלא חווה קנייה של מוצרים בסיסים בסופר, אך בפריזמה של ילד אלרגי...לא חווה אושר אמיתי מהו....
ולכן, באמת שהסייפא של התגובה (קשקוש) מיותרת. גם לא נכונה עובדתית (מקווה שההסבר שלי היה ברור דיו) וגם למען האמת...קצת פוגענית.

אנונימי/ת
28.03.2022, 19:18

הכותרת מטעה והמכתב לא משיג מטרה חיובית