מחקרים - נגיף הקורונה

מגיפת הקורונה אינה מצריכה שינוי גורף בטיפול התרופתי לאסתמה         

עקב הסיכון למחלת הקורונה בחולי אסתמה, איגודים מקצועיים מרחבי העולם יצאו בהמלצות בנוגע לטיפול התרופתי עבורם במהלך המגיפה | בין ההנחיות: אין להפסיק את הטיפול בתרופות הביולוגיות ורצוי להמשיך וליטול אומליזומאב באסתמה בינונית-קשה

מגיפת הקורונה העכשווית נגרמת על ידי זן חדש של נגיף ממשפחת הקורונה, SARS-CoV-2. נגיף זה יכול לגרום לתחלואה ריאתית משמעותית ובמיוחד במטופלים עם מחלות נשימתיות כרוניות כדוגמת אסתמה.

אומליזומאב, נוגדן חד-שבטי כנגד IgE, מאושרת לטיפול בילדים ומבוגרים עם אסתמה אלרגית בינונית-קשה אשר מחלתם אינה מאוזנת על סטרואידים בשאיפה. עשרות מחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים הדגימו את היעילות של אומליזומאב בהפחתת התקפי אסתמה, תוך שמירה על פרופיל בטיחות גבוה.

איגודים מקצועיים שונים מרחבי העולם יצאו בהמלצות בנוגע לטיפול באסתמה במהלך מגיפת הקורונה, ביניהם ארגון ה-Global initiative for Asthmaי(GINA) הממליץ להמשיך שימוש בתרופות ביולוגיות במטופלים עם אסתמה קשה על מנת להפחית את השימוש בקורטיקוסטרואידים פומיים עד כמה שניתן; להמשיך ליטול את התרופות המניעתיות הרגילות ובמידה שיש התקף חריף, להורות על נטילת קורטיקוסטרואידים פומיים לזמן קצר כפי שמומלץ על ידי הרופא המטפל.

ארגון ה-AAAAIי(American Academy of Allergy, Asthma and Immunology) מסכם כי לאור העובדה שלא קיימות ראיות המצביעות על כך שבאנשים הנוטלים תרופות ביולוגיות, ובכלל זה מעכבי IgE, קיימת תגובה חיסונית לקויה כנגד הנגיף. לפיכך, יש להמשיך שימוש בתרופות ביולוגיות במהלך מגיפת הקורונה. התחלת הטיפול בתרופות ביולוגיות צריכה להתבצע על ידי אנשי מקצועות הבריאות בביתו של המטופל. זאת ועוד, אומליזומאב מאושרת למתן ביתי באירופה לאחר קבלת ארבע מנות במרפאה, ובמידה שניתן, רצוי לתת מזרק שאיתו ניתן ליטול את התרופה הביולוגית בבית.

ארגון ה-ACAAIי(American college of Allergy, Asthma and immunology) מסכם כי לא ידוע על תרופות לאסתמה אשר מעלות את הסיכון להדבקה בנגיף הקורונה. אין נתונים שתומכים בהפסקת תרופות ביולוגיות לאסתמה קשה ולהפך, יש חשיבות לניהול התסמינים הכרוניים של המחלה. עוד מציין הארגון כי יש להשתמש בתרופות בעלות זמן פעילות קצר במהלך התקפים חריפים.

ה-American Lung Associationי(ALA) וה-AAFAי(Asthma and allergy foundation of America (ממליצים על המשך טיפול תרופתי קבוע לאסתמה.

ארגון ASTHMA CANADA מסכם כי תרופות ביולוגיות כנגד אסתמה כדוגמת אומליזומאב אינן בעלות פעילות מדכאת חיסון כמו תרופות ביולוגיות אחרות וכי יש להמשיך וליטול אותן גם כעת.

ארגון ה-DGAKIי(German Society for Allergology and Clinical Immunology) הגרמני ממליץ על המשך הטיפול בתרופות ביולוגיות כנגד אסתמה. הארגון מסכם כי שימוש בתרופות ביולוגיות מפחית את השימוש בגלוקוקורטיקואידים פומיים וכי הפסקת הטיפול בתרופות אלו עלולה לגרום להחמרת האסתמה, דבר היכול לגרום להחמרה של מחלת קורונה. כמו כן, התקפי אסתמה הנגרמים על ידי זיהומים ויראליים פחות נפוצים במטופלים הנוטלים תרופות ביולוגיות.

ארגון ה-British Thoracic Society ממליץ גם הוא על המשך שימוש בתרופות ביולוגיות כי אין ראיות לכך שתרופות אלו מדכאות את מערכת החיסון וכי יש לנסות ולתת תרופות אלו בביתם של החולים.

ארגוני ה-ERSי(European respiratory society) וה-ELFי(European Lung Foundation) האירופאיים הפיצו המלצה ספציפית לגבי אומליזומאב הגורסת כי תרופות נוגדות IL-5 אינן מגבירות סיכון להידבקות בקורונה ויש להמשיך וליטול אותן גם כעת.

לסיכום, מספר רב של איגודים מקצועיים מסכמים כי גם במהלך התפרצות מגיפת הקורונה המשך טיפול עם אומליזומאב הוא בטוח, אינו מעלה את הסיכון להידבק בקורונה וחשוב למניעת חזרה של התקפי אסתמה. בנוסף, השימוש באומליזומאב מפחית שימוש בקורטיקוסטרואידים פומיים. במידת האפשר יש לארגן מתן ביתי של התרופה.

נושאים קשורים:  אומליזומאב,  אסתמה,  התקפים,  סטרואידים,  מחקרים,  מחלת הקורונה