פגם גנטי בחלבון המחסום האפידרמאלי פילאגרין (Filaggrin – FLG) ממלא תפקיד מרכזי באטיולוגיה של אקזמה ומחלות אלרגיות של דרכי הנשימה. ברם, החשיבות של מוטציות loss of functionי(LOF) ב-FLG ותורמתן להתפתחות והתבססות של אלרגיות למזון, עדיין שנויות במחלוקת.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת ה-The Journal of Allergy and Clinical Immunology ביקשו החוקרים לבחון את קשר של מוטציות LOF ב-FLG לתגובות אלרגיות למספר מזונות. החוקרים ביקשו לחקור את השפעתן הפוטנציאלית של מוטציות אלו על התפתחות מוקדמת של אלרגיות למזון.
במסגרת מחקר זה גויסו 890 ילדים עם אלרגיה מוכחת למזונות מסויימים, וזאת במסגרת מחקר הגנטיקה הגרמני German Genetics of Food Allergy Studyי(GOFA). נתוני אורך היו זמינים עבור 684 ילדים. החוקרים ביצעו אפיון קליני לכלל הילדים, כולל התגובות האלרגיות שלהם למזונות ספציפיים, ואבחון גנוטיפי עבור 4 מוטציות ה-LOF הנפוצות ביותר (ב- FLG, R501X, 2282del4, R2447X ו-S3247X). הקשרים בין מוטציות ב-FLG ואלרגיות למזון נותחו בעזרת רגרסיה לוגיסטית תוך שימוש בעוקבה הגרמנית מה-German Multicenter Allergy Study, אשר שימשה כאוכלוסיית הביקורת.
תוצאות המחקר הדגימו כי מוטציות ב-FLG קשורות לאלרגיות למגוון מזונות, ובכללם ביצי תרנגולת (hen’s egg – HE), חלב פרה (cow’s milk – CM), בוטנים, אגוזי לוז, דגים, סויה, קשיו, אגוזי מלך ושומשום, כל אלו עם הערכות סיכון דומות. ההשפעות נותרו משמעותיות גם לאחר התאמה למצב האקזמה. לבסוף הודגם כי מוטציות FLG הגדילו את הסיכון למהלך מתמשך של אלרגיה ל-HE ו-CM.
מתוצאות מחקר זה עולה כי מוטציות LOF ב-FLG, מהוות גורם סיכון לאלרגיה למזונות ללא תלות במצב של אקזמה. מוטציות אלו נוטות להביא להתבססות של אלרגיה ל-HE ו-CM.
מקור: